Κύριο Μενού:
ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ιστιοπλοϊκό RC (τηλεκατευθυνόμενο) και πρωτάρης καπετάνιος.
Πώς να ταξιδέψεις σωστά με την πρώτη προσπάθεια.
Τα παρακάτω είναι οι απαραίτητες βασικές γνώσεις που χρειάζονται για να πλεύσεις το σκαφάκι σου, και απευθύνονται σε όσους θα ήθελαν να έχουν ένα ιστιοπλοϊκό σκαφάκι και διστάζουν με την σκέψη ότι για να το χρησιμοποιήσουν πρέπει τάχα να ξέρουν πολλά για την τέχνη της ιστιοπλοΐας.
Σιγά τα ωά !!
Απομυθοποίηση λοιπόν των μυστικών και των ειδικών γνώσεων που λένε ότι πρέπει να έχει κανείς για να πλεύσει το σκαφάκι του.
Πριν απ' όλα να πούμε ότι για τον χειρισμό χρειαζόμαστε τηλεκατεύθυνση δύο καναλιών.
Το ένα για το τιμόνι που λειτουργεί όπως σε όλα τα άλλα σκάφη και το άλλο για τον έλεγχο (τριμάρισμα) των πανιών.
Τι σημαίνει έλεγχος των πανιών:
Τα πανιά στα σύγχρονα ιστιοπλοϊκά είναι τριγωνικά. Η μια πλευρά τους είναι δεμένη σταθερά στον πρότονο ή στο κατάρτι. Ολο το υπόλοιπο πανί, δεμένο στη άκρη του με ένα σκοινί την σκότα μπορεί να περιστρέφεται γύρω απ'αυτή την σταθερή πλευρά. Μπορεί να περιστρέφεται, από 0 μέχρι 90 μοίρες προς τα δεξιά και τα αριστερά του διαμήκους άξονα του σκάφους. Οπως ανοιγοκλείνει μια πόρτα.
Οταν με τον χειρισμό μας μεγαλώνουμε την γωνία, λέμε ότι ανοίγουμε ή λασκάρουμε τα πανιά. Οταν μικραίνουμε την γωνία λέμε ότι μαζεύουμε ή παίρνουμε μέσα τα πανιά.
Αυτός είναι όλος ο χειρισμός που χρειαζόμαστε για την πλεύση του ιστιοπλοϊκού. Μέσα-έξω τα πανιά και δεξιά-αριστερά το τιμόνι.
Πλεύση.
1. Βρίσκουμε από πού έρχεται ο αέρας.
2. Ρίχνουμε το σκαφάκι μας στο νερό με τα ηλεκτρονικά σε λειτουργία και με κατεύθυνση ώστε ο αέρας να έρχεται από το πλάι και λίγο προς την πλώρη.
3. Τα πανιά τελείως λασκαρισμένα να παίζουν στον αέρα σαν σημαίες.
4. Κρατάμε ελαφριά το σκάφος από την πρύμη και παίρνουμε σιγά-σιγά μέσα τα πανιά που από κάποια στιγμή παύουν να παίζουν και παίρνουν το όμορφο σχήμα τους. Ταυτόχρονα το σκάφος ζωντανεύει και θέλει να φύγει.
5. Αφήστε το να φύγει. Το τιμόνι στο νεκρό σημείο (ευθεία) και το σκάφος ταξιδεύει.
6. Αν το μπροστινό μέρος του πανιού παίζει λίγο, έχουμε δύο επιλογές, ή μαζεύουμε λίγο τα πανιά προς τα μέσα, ή στρίβουμε λίγο την πλώρη μας απομακρύνοντας την από την κατεύθυνση του αέρα.
7. Ο κανόνας μοναδικός και μεγάλος: Οσο τιμονεύουμε προς τον αέρα (όρτσα) τόσο μαζεύουμε τα πανιά.
Οσο γυρίζουμε την πλάτη μας στον αέρα (πρύμα), τόσο ανοίγουμε τα πανιά.
Με απλά λόγια....αυτό είναι όλο!!!
Δεξήνεμο-αριστερήνεμο.
Ενα σκάφος είναι δεξήνεμο όταν δέχεται τον αέρα από την δεξιά πλευρά του και αντιστρόφως το αριστερήνεμο.
Γενικά ένα σκάφος μπορεί να ταξιδέψει και κόντρα στην κατεύθυνση του αέρα μέχρι τις 30 μοίρες περίπου. Αυτή είναι η όρτσα πλεύση.
Μπορούμε λοιπόν να πάμε όπου θέλουμε, αλλά στα όρτσα είμαστε αναγκασμένοι να πάμε κάνοντας ζιγκ-ζαγκ. Μια δεξήνεμοι, μια αριστερήνεμοι και πάλι από την αρχή. Αυτές οι αλλαγές λέγονται τακ.
Πως κάνουμε τακ.
Με αποφασιστικότητα, πλέουμε όρτσα και το σκάφος μας κινείται με κάποια ικανοποιητική ταχύτητα. Αποφασίζουμε να κάνουμε τακ για να πλησιάσουμε τον προορισμό μας.
Γυρίζουμε την πλώρη μας προς τον αέρα γρήγορα και αποφασιστικά και κρατάμε γυρισμένο το τιμόνι μέχρι να γυρίσουν και να φουσκώσουν τα πανιά μας από την άλλη πλευρά. Τότε μόνο ισιώνουμε το τιμόνι.
Αν σταματήσουμε την στροφή με την πλώρη στον αέρα το σκάφος σταματάει, και τακ δεν γίνεται.
Δεν έγινε βέβαια κάποια καταστροφή…. Θα διστάσει για λίγο, το σκάφος μας.. και μόνο του θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει στην παλιά ή στην νέα του πορεία (ρότα). Εμείς δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να έχουμε το τιμόνι στο νεκρό σημείο και να περιμένουμε. Το σκάφος θα συνεχίσει μόνο του..
Καθ' όλη την διαδικασία του τακ η σκότα μένει τελείως τραβηγμένη. Μόνο το τιμόνι δουλεύουμε. (Αυτό το τελευταίο με την σκότα, ισχύει μόνο για τα RC).
Υποστροφή.
Όταν έχουμε τον αέρα πίσω μας (πλεύση πρύμα) και θέλουμε να αλλάξουμε πλεύση από αριστερήνεμη σε δεξήνεμη, απλά γυρίζουμε το τιμόνι. Η αλλαγή αυτή είναι η υποστροφή ή επί το ναυτικότερο μπότζα-λα-μπάντα.
Για να διευκολύνουμε το γύρισμα των πανιών και να αποφύγουμε την φόρτιση της ιστιοφορίας από το απότομο μπατάρισμα των πανιών, μπορούμε πριν αρχίσουμε να γυρίζουμε το τιμόνι, να μαζέψουμε τα πανιά τραβώντας την σκότα μέσα. Να γυρίσουμε το σκάφος ώστε να παίρνει τον αέρα από την άλλη μεριά και ταυτόχρονα να λασκάρουμε πάλι την σκότα και τα πανιά μας να φουσκώνουν στην νέα τους θέση.
Όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει γρήγορα και στρωτά.
Είναι αυτονόητο πως για να λειτουργήσουν όλα αυτά τόσο εύκολα και ομαλά, πρέπει να έχουμε ένα αξιόπλοο σκάφος σωστά ισορροπημένο, με όλα τα συστήματά του να δουλεύουν στη εντέλεια και το μέγεθος των πανιών του κατάλληλο για την δύναμη του αέρα.
Όλα αυτά είναι αρκετά προς το παρόν.
Η πραγματική τέχνη της ιστιοπλοϊας αρχίζει αργότερα. Οταν δεν θα σας είναι αρκετό απλά να κουμαντάρετε το σκάφος σας. Οταν θα θέλετε να πάτε όλο και πιό γρήγορα. Εκεί χρειάζεσθε τα σχετικά μαθήματα.