Κύριο Μενού:
ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
S a i l m a k i n g
Courtesy of Andreas Schiebel (GER 202)
μετάφραση Γ.Μανός
Τα ιστία είναι το μόνο μέσο για να ωθήσουν ένα τηλεκατευθυνόμενο ιστιοπλοικό σκάφος, για αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή στην κατασκευή των πανιών. Δεν είναι δύσκολο να κατασκευαστούν καλά και λειτουργικά πανιά. Αυτός ο οδηγός έχει σκοπό να βοηθήσει τους αρχάριους να κόψουν τα δικά τους πανιά και να κατασκευάσουν το δικό τους εξοπλισμό
Συμβουλές κατασκευής ιστίων:
Ενα κομμάτι λεπτή μελαμίνη λευκή 50x200cm είναι πολύ χρήσιμη για να απλωθούν τα σχέδια των πανιών. Χρησιμοποιήστε χαρτί συσκευασίας για να σχεδιάσετε τα πατρόν σύμφωνα με τα μέτρα του τελικού πανιού. Εδώ περιγράφεται πως κατασκευάζεται ένα πανί που ορίζουν οι κανονισμοί για την κατηγορία ΙΟΜ.
Η κατηγορία ΙΟΜ έχει καθορισμένες και ακριβείς διαστάσεις πανιών σε αντίθεση με άλλες τάξεις ιστιοπλοικών.
Στη συνέχεια παρατίθενται και άλλοι πίνακες μέτρων. Ο πρώτος πίνακας αναφέρεται στα ΙΟΜ, οι δύο επόμενοι για τα RG65 και ο τέτερτος στην κατηγορία J
Σχεδιάζουμε το περίγραμμα του πανιού στο στρατσόχαρτο αφήνοντας αρκετό περιθώριο γύρω γύρω.
Οταν ολοκληρώσουμε το πατρον χαράζουμε μια γραμμή σε απόσταση περίπου 30-40% από την γραμμή Luff γραντί) γιά να σηματοδοτήσει την μέγιστη καμπυλότητα του (υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ακριβή θέση του, ο συγγραφέας προτιμά το 33%). Σε ορθή γωνία από αυτή τη γραμμή σχεδιάζουμε τις 3 γραμμές ίσων αποστάσεων για να δημιουργηθούν τα 4 πλάτη για τη μαίστρα και 2 γραμμές για τον φλόκο, ο οποίος απαιτεί 3 πλάτη σύμφωνα με τους κανονισμούς.
Υλικά για την κατασκευή πανιών είναι, Mylar ή Polyester Film σχεδίου σε πάχη από 50 έως 70 micron. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ρολά πολυεστερικού φιλμ θα πρέπει να ξετυλίξετε το ρολό και να το τυλίξετε εκ νέου με αντίθετη φορά σε μεγαλύτερη διάμετρο για αρκετό διάστημα για να αντιμετωπιστεί η αρχική καμπυλότητα, για αυτό μη ξεχάσετε να κολλήσετε τα φύλλα με την καμπυλότητα αντίθετα πάνω και κάτω και σε διαμήκη κατεύθυνση. Καλύψτε το σχέδιό σας με το πολυεστερικό φιλμ και κόψτε τα τμήματα με αρκετό περιθώριο. Μην ξεχάσετε να σημειώσετε τη γραμμή καμπυλότητας. Κολλάμε μιά καταλληλη λεπτή ταινία δύο όψεων χωρίς πίεση ή τεζάρισμα στο κατώτερο σημείο ένωση τους. Είναι πολύ σημαντικό να μην ασκείτε πίεση στην ταινία ή στο πανί, αλλιώς θα δημιουργηθούν ρυτίδες. Οταν κατασκευασθούν όλα τα φύλλα μπορούμε να αρχίσουμε να τα συνδέομε.
Για τα πανιά χρησιμοποιούμε δύο τμήματα καλουπιού κατασκευασμένα από κόντρα πλακέ.Το προφίλ είναι παρόμοιο με αεροτομή καμπυλότητας 10% περίπου. Το υψηλότερο σημείο είναι περίπου στο 40% του μήκους της χορδής του καλουπιού και είναι σημειωμένο στo επάνω μέρος του.
Τα 2 κομάτια του καλουπιού πρέπει με τις κατάλληλες προσθήκες στο κάτω σημείο της ένωσης τους όταν ανασηκώνονται να παίρνουν κλίση περίπου 2-3° ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί περισσότερη ή λιγότερη καμπυλότητα (περισσότερη καμπυλότητα, δημιουργείται συνήθως στα πάνω τμήματα του πανιού).
Λαμβάνοντας τα κομμάτια του πανιού, τοποθετήστε το χαμηλότερο κομμάτι συγκρατώντας το με χαρτοταινία στο σημείο ένωσης των 2 τμημάτων του καλουπιού προσέχοντας η γραμμή καμπυλότητας του πανιού να συμπίπτει με την αντιστοιχη γραμμή του καλουπιού. Στη συνέχεια τοποθετήστε το αμέσως επόμενο κομμάτι κατά τον ίδιο τρόπο. Τα δύο πανάκια θα πρέπει να καλύπτονται από το πλάτος της ταινίας διπλής όψεως. Όταν όλα βρίσκονται στην ίδια ευθεία αφαιρέστε προσεκτικά το προστατευτικό φιλμ της ταινίας και κολλήστε τα δύο κομμάτια μαζί, χωρίς ένταση, απαλά βάζοντας αρκετή πίεση στην συνδεση.
Προχωρούμε με τα υπόλοιπα κομμάτια με τον ίδιο τρόπο.
Βλέπουμε ότι στο σημείο της μεγαλύτερης καμπυλότητας του η ένωση είναι λίγο στενότερη στο σημείο αυτό, αλλά αυτό είναι ελάχιστο και μετά βίας φαίνεται.
Τώρα έχουμε ένα προς επεξεργασία πανί. Μεταφέρουμε τις ακριβείς γραμμές του πατρόν μας στο πανί και μπορούμε πλέον να το κόψουμε. Η Luff (το γραντί) στη μαΐστρα θα πρέπει να είναι κυρτή για να υποστηρίζει την κάμψη του καταρτιού. Για να κόψουμε εύκολα αυτή τη γραμμή, αφού έχουμε ορίσει την Luff, τεντώνουμε ελαφρά τα δύο της άκρα. Τώρα ανασηκώνουμε τη Leech (τον αετό) ώστε να απομακρυνθεί το πανί από την επιφάνεια το πάγκου εργασίας μας. Βάζουμε κατά μήκος της ένα χάρακα και κόβουμε τη Luff κατά μήκος του χάρακα με ένα μαχαίρι κοπής. Μετά την κοπή θα δείτε μια μικρή καμπύλη στην Luff..
Η λύση με τα δοχεία που φαίνονται δεν είναι η κατάλληλη - ήταν για να φανεί ο τρόπος εφαρμογής στη φωτογραφία και μόνο, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια. Το καλύτερο είναι να υπάρχει κάποιος γιά βοήθεια στο κράτημα, γιά να μαρκάρετε τη Luff με ένα μολύβι και μετά να την κόψετε με ένα ψαλίδι. Αν θέλετε περισσότερο κύρτωμα στην κορυφή του πανιού απλά ανασηκώστε την Leech λίγο περισσότερο - αν θέλετε λιγότερο τότε χαμηλώστε λίγο.
Καλό είναι να κόψετε την Leech τελευταία, όταν η Luff είναι τέλεια. Είναι σημαντικό πρώτα, να δοκιμαστεί να ταιριάζει το πανί στο κατάρτι σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν κάποιες αλλαγές στη Luff.
Tαινία επισκευών ή ύφασμα dacron λειτουργεί καλά για τις ενισχύσεις. Η Luff από το κύριο πανί μπορεί να ενισχυθεί με αυτά τα υλικά επίσης. Για να προσαρμοσθεί το πανί στο κατάρτι βάλτε ένα κρίκο κάθε 10 με 15 εκατοστά για την σύνδεση πανιού καταρτιού. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε καψούλια κάνοντας τις ανάλογες τρύπες στο πανί.
Για να δημιουργήσετε τη Luff του μπροστινού πανιού έχουμε διαφορετικές δυνατότητες. Κόψτε μερικά πλαστικά σωληνάκια για περίπου 1 εκ. και τα κολάτε με ταινία επισκευών στο πανί, ή κάνετε χρήση μόνο με απλές λωρίδες ταινίας επισκευών. Να είστε προσεκτικοί ώστε να παραμένουν οι ταινίες στο πανί και να μην ξεκολάνε.
Η πιο καλή λύση είναι να δημιουργήσουμε ... μια θήκη από την μία άκρη στην άλλη με ταινία 2 όψεων κατά μήκος της Luff του μπροστινού πανιού. Είναι η καλύτερη λύση γιά την αεροδυναμική του πανιού, αρκεί να μην δημιουργηθούν ρυτίδες. Αυτό απαιτεί προσοχή και θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια.
Για σωληνωτά κατάρτια μπορεί το πανί να είναι δεμένο με κάποιο νήμα γύρω του. Για να πετύχετε να είναι χαλαρό είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε βάζοντας ενδιάμεσα κάποιο σύρμα 3 χιλιοστών, ώστε να διατηρηθεί η ίδια απόσταση κατά το δέσιμο.
Για τη δημιουργία μπανελών μπορείτε να πιέσετε ύφασμα carbon κορεσμένο με εποξική μεταξύ δύο γυάλινων επιφανειών και το κόβετε σε λωρίδες όταν το υλικό στεγνώσει. Ο ευκολότερος τρόπος να κάνετε μπανέλες είναι κόβοντας λωρίδες από μια παλιά ταινία x-ray ή λωρίδες από ακτινογραφίες.